Metsähallituksessa seurataan nyt mielenkiinnolla sitä, mihin suuntaan Leivonmäen kansallispuiston kävijämäärä kehittyy lähivuosina. Kehityskululla on vaikutuksensa muun muassa siihen, miten puistoa varustellaan ja minkälaisia palveluita sieltä tulevaisuudessa saa.
Ennen kansallispuistoaikaa kävijämääräksi Haapaniemen-Syysniemen luonnonsuojelualueella arvioitiin noin 2.000 henkeä per vuosi. Kansallispuisto avattiin vuonna 2003, minkä jälkeen määrät ovat kivunneet tasaisesti ylöspäin silloisesta 4.500 alkaen. Vuonna 2008 kävijöitä oli 14.000. Vuosi 2009 oli ensimmäinen, jolloin kävijämäärä otti takapakkia. Lukemaksi kirjattiin 12.500.
– Tasaantuuko kävijämäärä tuohon 12.000–13.000 tasolle vai jatkuuko kasvu, pohti Joutsassa viime viikon keskiviikkona vieraillut Leivonmäen kansallispuiston johtaja Raimo Itkonen Joutsan Seudulle.
Puiston perusinfraa Itkonen pitää melko valmiina. Reittivalikoimiin on tullut viimeisimpänä kulkuyhteys Rutalahdesta kansallispuistoon. Opetuskäyttöön tarkoitettu, geologiaan suuntautunut luontopolku avataan puolestaan toukokuun alussa.
Hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisista reiteistä puuttuu vielä Rutajärven kiertävä polku. Se ei Itkosen mukaan toteudu ainakaan tänä vuonna. Ratkaistavana on vielä muun muassa yksityisomisteisten maiden ylityksiä.

Luontokeskus sen sijaan on ja pysyy haudattuna ainakin toistaiseksi. Viimeisimmissä kaavailuissa sijoituspaikaksi ajateltiin Rutalahtea, mutta tämä idea kuopattiin kesällä 2008.

LUE LISÄÄ VIIKON 17 JOUTSAN SEUDUSTA.
Tilaa: p. 0201 876 100