Harvoin on kunnassa järjestetty yhtä paljon hyvää faktaa jakanutta seminaaria kuin viime torstaina. Kehittämisjohtaja Eero Ahola oli haalinut Asuntoseminaariin luennoitsijat, joilla oli suoranaista täsmätietoa kerrottavanaan päättäjille ja rakentajille. Ikävää vain on, että yleisömenestys ei päätä huimannut.
Toimitusjohtaja Aarne Jussila RTI Oy:stä kertoi omakoti- ja lomakotiasukkaan vaikutuksesta kunnalle ja elinkeinoelämälle. Hänen viestinsä oli, että Joutsan kannattaa panostaa omakotirakentajiin ja mökkiläisiin jo taloudellisista syistä. Kertomansa perusteluiksi Jussila esitteli laajat laskelmat, jotka paljastivat etenkin mökkiläisten paikkakunnalle kantamat eurot.
– Yhden mökkikiinteistön asukkaat tuovat kuntaan 7.500 euroa rahaa vuodessa. He luovat pohjan palveluelinkeinoille. Jokaisella mökillä vierailee vuoden aikana keskimäärin kymmenen vierasta. Mökeillä ollaan nykyisin tilastojen valossa pian sata päivää vuodesta, osoitti Jussila.
Tonttikaupalla on parhaimmillaan valtava tulovaikutus, joka osaltaan hyödyttää paikallista rahataloutta. Jussila kehottaa pitämään kiinni mökkiläisistä, sillä he ostavat käytännössä kaiken tarvitsemansa mökkikunnastaan, oli kyse sitten remonttitarvikkeista tai ruokaostoksista.

Toinen panostamisen kohde ovat omakotitalorakentajat. Jokainen rakentaja merkitsee kunnalla loppupelissä 4.000 euron verran tuloja. Omakotirakentaja työllistää työmaalla, teollisuudessa ja palveluissa 4–4,5 henkeä vuodeksi.
– Niukkuus omakotitarjonnassa tarkoittaa käytännössä keskimääräistä parempien veronmaksajien karkottamista naapurikuntiin. Omakotirakentamisen edistäminen kunnassa on pääosin omien asukkaiden palvelua.

LUE LISÄÄ VIIKON 15 JOUTSAN SEUDUSTA.
Tilaa: p. 0201 876 100