Seutukunnan yritysten liikevaihto ei notkahtanut vuonna 2008 niin paljoa, kuin ennakkoon pelko oli. Taantuma iski vuoden 2008 loppupuoliskolla. Seudullisesti samalle vuodelle ajoittuivat myös Joutsan Konepalvelun konkurssi sekä sahan, Vuohelan Herkkupuodin ja Pihox Oy:n työpaikkamenetykset.
Seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2008 128,3 miljoonaa euroa. Vuoteen 2007 verrattuna takapakkia tuli pari miljoonaa euroa. Luvut ovat peräisin verottajalta ja tilastokeskukselta. Vuoden 2008 tilastolukemat valmistuivat äskettäin.
Teollisuusyritysten liikevaihto romahti peräti 20 prosenttia. Vuoden 2007 42,9 miljoonasta eurosta tultiin 33,9 miljoonaan euroon.
Merkittävistä toimialoista kaupanala ja rakentaminen paikkasivat kuoppaa. Niiden yhteenlaskettu kasvu oli peräti 4,1 miljoonaa euroa. Rakentaminen kieputti 21,3 miljoonaa euroa ja kauppa 36,7 miljoonaa euroa.
Muiden toimialojen merkitys on selvästi vähäisempi. Neljäntenä oleva matkailu esimerkiksi putosi 4,7 miljoonasta eurosta 4,5:een. Toimialakohtaisissa liikevaihtolukemissa ovat mukana vain joutsalaisyritysten lukemat.

Teollisuuden romahtamisesta huolimatta se vahvisti asemiaan Joutsan elinkeinorakenteen perinteisessä kolmijaossa. Teollisuuden osuus liikevaihdosta nousi 24 prosentista 25,4:een. Palveluiden taas putosi hienoisesti 58,8:sta 58,2 prosenttiin. Eniten menetti osuuksiaan maa- ja metsätalous. Sen osuus putosi 15,8 prosentista 14,9:ään.
– Palveluiden osuus nousee kuitenkin jo lähivuosina yli 60 prosentin, arvioi Joutsan kehittämisjohtaja Eero Ahola.
Maatilojen myyntitulojen ja tukien yhteenlaskettu euromäärä nousi hivenen seudulla. Vuonna 2008 se oli 5,05 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin 4,6 miljoonaa euroa. Näitä lukemia voi käyttää silloin, jos haluaa vertailla maatalouden ja muun yritystoiminnan keskinäistä suhdetta.

LUE LISÄÄ VIIKON 11 JOUTSAN SEUDUSTA.
Tilaa: p. 0201 876 100