Joutsan nettimottien taustalta on paljastunut uusi käänne. Soneran Joutsan yhteydet on kyllä varmennettu toista reittiä myöten, mutta niiden käyttöönottoon ei ole ollut valmiuksia.
Nyt tilanne on korjattu. Soneran aluejohtajan Erkki Keräsen mukaan katkot eivät enää veny useiden tuntien pituisiksi.
– Varmentavat reitit on nyt määritelty. Osa niistä tulee tarvittaessa käyttöön suoraan automatiikan toimesta, Keränen kertoo Joutsan Seudulle.
Keskeinen kysymys on, miksi näin ei ole toimittu jo aikaa sitten? Aivan suoraa vastausta Keräseltä ei tähän saanut.
– Kaikkien osa-alueiden varmentaminen on monimutkaista. Yhteyksiä reititetään ja määritellään monilla aktiivilaitteilla. Verkon suunnittelutyötä tehdään kuitenkin koko ajan. Joutsankin asioita on ollut työpöydällä, hän selitteli.
Myös Joutsan kunnanhallitus sai Soneralta selityksen katkoihin maanantaina. Yksi Soneran lupauksista on, että nelostien työmaalla työskenteleviä urakoitsijoita ohjeistetaan jatkossa paremmin.

Yrityksien tai yhteisöjen, joille tietoliikenneyhteydet ovat toiminnan kannalta välttämättömiä, kannattaa harkita yhteyksien varmentamista. Tällaiset palvelut ovat mahdollisia myös Joutsassa.
– Pisimmälle vietynä kaikki verkon kiinteät komponentit kahdennetaan yrityksen toimipisteestä alkaen, aluejohtaja Erkki Keränen kertoo.
Köykäisempi vaihtoehto on, että osa välttämättömistä toiminnoista varmennetaan toista teknologiaa käyttäen. Tällainen ratkaisu voisi olla esimerkiksi hälytystietojen varmentaminen matkapuhelinverkkoa myöten.
Varmentamiseen palaa herkästi paljon euroja, joten pienimmille yrityksille nämä toimet tuskin ovat kannattavia.

LUE LISÄÄ VIIKON 51 JOUTSAN SEUDUSTA
TILAA: p. 0201 876 100