Metsäinsinööri, yhteiskuntatieteiden maisteri Pekka Lehtiselle on myönnetty Vuoden yrittäjä 2008 -tunnustus Leivonmäellä. Valinnasta vastasi Leivonmäen Yrittäjät ry ja se julkistettiin maanantaina.

Joutsan Seutu julkaisee uudelleen internet-sivuillaan Metsä-Lehtinen Ky:stä paperilehdessä 1.10.2008 julkaistun artikkelin. Palkitsemisasiasta voit lukea enemmän tämän viikon Joutsan Seudusta.

– – – – –

Vaikka sahan lopetus on ollut pitkään otsikoissa, niin on Leivonmäen yritysrintamalta hyviäkin uutisia. Muutama vuosi takaperin perustetusta Metsä-Lehtisestä on tullut menestystarina, jota kelpaa esitellä.

Metsä-Lehtinen on niin sanottu metsäpalveluyritys, metsuritalliksikin kutsuttu. Metsänhoitotöistä raivaus on yksi eniten työllistävistä tehtävistä. Lisäksi Pekka Lehtisen vuosien ammattitaito ja näkemykset ovat asiakkaiden käytössä esimerkiksi neuvontapalveluissa ja puukaupoissa.

– Raivaustyötä on toki tehty Suomessa aina, mutta pitkällä aikavälillä on jostain syystä päässyt syntymään selviä metsänhoitotöiden rästejä, Lehtinen tietää.

– Raivaaminen tietää aina loppupelistä lisätiliä metsänomistajalle, hän muistuttaa.

Yksin Leivonmäen metsissä työsarkaa ei kaikille ole, vaan kohteita on muun muassa Korpilahdella, Hartolassa, Suomenniemellä ja Kangasniemellä.

– Puolet työtehtävistä tulee metsänhoitoyhdistysten toimeksiantoina. Neljäsosa tulee metsähallitukselta ja suurilta yhtiöiltä. Neljäsosan kohteista saamme suoraan yksityisiltä metsänomistajilta, Pekka Lehtinen kertoo.

Töitä riittää, mutta metsuripula on yksi alan haasteista. Metsä-Lehtisellä asiaa on ratkaistu käyttämällä yhteiskunnan tarjoamat tukimuodot mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Ammattilaisia siis kasvatetaan yrityksen sisällä.

– Oppisopimus ja työllistämistuet ovat erinomaisia systeemejä. Samoin kuin paikallisen työvoimatoimiston palvelut, Lehtinen kiittelee.

Metsä-Lehtinen on käyttänyt myös ulkomaista työvoimaa, pääasiassa virolaisia.

– Ulkomailta tuleva työvoima ei kuitenkaan ole lopullinen ratkaisu metsäalan työvoimapulaan, vaikka niin on väläytetty, Pekka Lehtinen linjaa.

Suomalaisia on kuitenkin ollut vaikea saada innostumaan metsäsektorin raskaista töistä. Käänne parempaan on kuitenkin tapahtunut.

– Metsurin ammattia arvostetaan nyt. Niin ei ollut esimerkiksi 1980-luvulla. Myös palkkaus alkaa olla kilpailukykyinen, Lehtinen sanoo.

– Yks kaks ammattimetsuriksi ei kukaan muutu. Kestää muutaman vuoden trimmata itsensä, kehonsa ja ammattitaitonsa kuntoon, hän jatkaa.

Uralla eteneminen ei välttämättä lopu siihen, kun on kaiken osaava ja taitava metsuri. Yksi käytännön esimerkki löytyy Metsä-Lehtiseltä, jossa metsurina työskentelevä Jani Sirviö opiskelee työn ohella metsätalousinsinööriksi.