Valtakunnassa povataan jopa kaikkien aikojen rapusaalista. Samaan aikaan Joutsan seudulla odotetaan jännityksellä rapukauden alun saalistietoja.

Rutto on 2000-luvulla tyhjentänyt Joutsan seudulla ainakin neljä merkittävää järveä. Runsaita rapujokia ja -järviä löytyy kuitenkin edelleen. Myös istutuksia on tehty kohtuullisen paljon.

Ongelmalliseksi tilanteen seutukunnalla tekee se, että alue keikkuu täpläravun ja jokiravun valtakunnan rajalla. Lähimmät täplärapuistutukset on tehty Jääsjärvellä Hartolassa.

Päijänteellä täplärapukanta yltää jo ainakin Kärkistensalmen tasalle saakka. Täplärapu kantaa ruttoa, eikä siitä itse lannistu. Jokirapukannoissa rutto tekee sen sijaan kylmää jälkeä nopeasti.

Miksi sitten istutukset tehdään nimenomaan jokiravulla, eikä täpläravulla?

– Rapustrategiassa on määritelty, että Päijänteeseen laskevissa vesistöissä luvan täplärapuistutuksille voi saada, kertoo piirikalastusmestari Veli-Matti Paananen Keski-Suomen TE-keskuksesta.

– Lupien suhteen ollaan kuitenkin hyvin pidättyväisiä. Jokirapu on alkuperäinen ja huomattavasti arvokkaampi kuin täplärapu, hän jatkaa.

LUE LISÄÄ VIIKON 30 JOUTSAN SEUDUSTA
Tilaa: p. (014) 881 088