Joutsassa pidettiin viikko sitten neuvottelutilaisuus maaseudun laaja-alaisen vesihuollon kehittämisestä. Mukaan oli kutsuttu edustajia kolmesta ympäristökeskuksesta, maakuntaliitoista ja monista kunnista. Esiin marssi myös kaupallinen puoli, kun Suur-Savon Sähkö Oy toi esiin halukkuutensa osallistua maaseudun vesihuollon järjestämiseen.

Haja-asutusalueen vesihuollon saralla iso yhtiö merkitsisi osaamista verkostojen suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä niiden kaukovalvonnassa. Kun sähköyhtiö vetää jatkossa sähkökaapelia ojaan, niin samaan ojaan voitaisiin sijoittaa vesi- ja jätevesijohdotkin.

– Jos kunnat ovat kiinnostuneita tekemään yhteistyötä vesihuollossa, niin voisimme lähteä mukaan vähemmistöosakkaaksi, esitti Suur Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Perttu Rinta.

Tilaisuudessa käytettiin yksi varoituksen puheenvuorokin. Kangasniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja Seppo Kirjavainen näki monia uhkia tilanteessa, jossa suuryritys tulisi voimalla mukaan kuntien vesihuoltoon.

– Yrityksen tarkoitus on aina tavoitella maksimaalista voittoa. Yrityksen järjestämässä vesi- ja jätevesihuollossa olisi tässä tapauksessa käytännössä kyse myös maksimaalisesta monopolista, joka ei mahdollistaisi kilpailua, muistutti Kirjavainen.

Hän pelkää yksityisen rahan mukaan tulon käytännössä nostavan kuntalaisten maksuja vesihuollosta.

Lue lisää viikon 12 Joutsan Seudusta
Tilaa: puh. (014) 881 088