Puhelinten pylväslinjojen loppu häämöttää maaseudulla. Operaattoriyhtiö TeliaSonera on tehnyt valtakunnallisen päätöksen siitä, että harvaan asuttujen alueiden pisimmät ja häiriöherkimmät pylväslinjat puretaan.
Tavoiteaikataulun mukaan puhelinyhteydet siirretään kyseisillä alueilla kokonaan kännykkäverkkoon seuraavan vuoden aikana.
Datayhteyksien osalta aikataulu on venytetty kahteen vuoteen. Korvaavia tekniikoita ovat langattomat laajakaistayhteydet.
@450-verkon laajakaistapalvelun kuuluvuusalue kattaa jo Joutsan seutukunnan liki kokonaan. Kännyköistä tuttu 3G-verkko laajenee Joutsaan puolestaan vielä tämän vuoden aikana.
– Pylväslinjoja ei pureta ennen varmistusta siitä, että langattomat ratkaisut toimivat, lupaa Soneran Keski-Suomen johtaja Asko Malinen.
3G-verkossa saavutetaan parhaimmillaan noin 3,6 megabitin sekuntinopeuden datasiirrossa. @450-verkossa päästään puolestaan noin yhden megabitin sekuntinopeuteen.
Tarkkoja suunnitelmia siitä, mitä puhelinlinjoja purkupäätös Joutsan seudulla koskee, ei vielä ole. Sonera on kuitenkin lähestynyt kirjeitse kaikkiaan 53.000 asiakastaan, joista Keski-Suomen osuus on muutama tuhat.

LUE LISÄÄ VIIKON 8 JOUTSAN SEUDUSTA
TILAA: p. (014) 881088