Metallialan alihankintaa ja partnership-tuotantoa harjoittanut Joutsan Konepalvelu Oy on asetettu konkurssiin käräjäoikeuden päätöksellä viime viikon keskiviikkona. Yrityksen kaikki 11 työntekijää on irtisanottu.
Verottaja jätti konkurssihakemuksensa joulukuun puolivälissä. Muita merkittäviä velkojia ovat Nordea, Keski-Suomen Osuuspankki, Tapiola sekä Finnvera. Pesänhoitaja, varatuomari Markku Halonen Jyväskylästä arvioi velkojen kokonaismääräksi vähintään 1,5 miljoonaa euroa.
Konepalvelun tulevaisuus riippuu siitä, millä tavoin päävelkojat evästävät pesänhoitajan. Neuvottelut näiden kanssa alkavat tällä viikolla. Sidosryhmien ja yhteistyökumppanien viesti on ollut, että liiketoiminnalle tulisi löytää jatkaja.
– Ensisijassa emme suinkaan ole realisoimassa konekantaa yksittäin, vaan haemme toiminnallista kokonaisuutta, linjaa pesänhoitaja Markku Halonen.
Yrityksellä on jonkin verran tilauskantaa sisässä. Sen myötä osalle henkilöstöstä voi olla työtä tarjolla ainakin joksikin aikaa.
Tapiola haki Joutsan Konepalvelua konkurssiin jo kevättalvella 2006, mutta veti hakemuksensa pois. Kesällä 2006 Konepalvelu jätti hakemuksen yrityssaneerauksesta. Saneerausohjelma ei kuitenkaan toteutunut.
1990-luvun lopussa ja 2000-luvun taitteessa Joutsan Konepalvelu Oy laajensi ja investoi voimakkaasti. Metallitöiden oheen yritykseen haalittiin muun muassa jääkoneiden valmistusta ja murskainten kehitystyötä. Merkittävimmät investoinnit Konepalvelu teki paperikoneiden ns. sauvatuotantoon, jonka sopimuksen se kuitenkin menetti jo vuonna 2005.
Liikevaihto lähenteli 2000-luvun alkuvuosina jopa neljää miljoonaa euroa. Palkattua työvoimaa oli enimmillään noin 25 henkeä. Vuonna 2006 liikevaihto oli enää 1,35 miljoonaa euroa ja tulos raskaasti tappiollinen.
Konkurssipesän omistuksessa on Valklammenkankaalla sijaitsevan päätoimipisteen lisäksi myös ns. Österbergin halli Joutsan Rautamäessä.

LUE LISÄÄ VIIKON 3 JOUTSAN SEUDUSTA
Tilaa: p. (014) 881 088