Yhdistyvien Joutsan ja Leivonmäen kuntien ensimmäinen yhteinen budjettiesitys on valmistunut. Viime hetken viilausten jälkeen budjetin vuosikate on 1,7 miljoonaa euroa plussalla ja tilikauden tuloskin 927.000 euroa plussalla. Budjetti kuitenkin sisältää lähes 1,5 miljoonaa euroa kuntaliitoksen yhdistymisavustusta. Avustusta tulee vielä vuosina 2009 ja 2010, molempina 1,1 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen kunnan on päästävä plussalle ilman porkkanarahoja.
Talouden tasapainottamiselle aiheuttaa tulevaisuudessa haastetta myös se, että kunta saa niin sanottua syrjäisyyslisää enää viiden vuoden ajan. Syrjäisyyslisää maksetaan noin miljoona euroa vuodessa. Vaikka porkkanarahaa ja syrjäisyyslisää saadaankin, tapahtuu kunnan valtionosuuksissa myös vähenemää ensi vuonna. Sivistystoimen valtionosuus pienenee reilusta miljoonasta eurosta 880.000 euroon. Tämä johtuu yhdistyvän kunnan väestömäärän kasvusta ja oppilaiden määrän suhteellisesta vähenemisestä.
– Kyllähän tässä paljon sopeuttamista on, jotta saadaan menot siihen jamaan, että talous pysyy hallinnassa, kommentoi kunnan talousjohtaja Pekka Takala.

LUE LISÄÄ VIIKON 50 JOUTSAN SEUDUSTA