Joutsan lukion remontissa vaihdettiin muun muassa lukion juhlasalin kattolamput uusiin. Vanhojen lamppujen kohtalo nousi esille viime viikolla Joutsan Seudun nettikeskustelussa, kun nimimerkki Kulttuurihistorian alkeet puuttuivat ihmetteli, miksi Yki Nummen suunnittelemat arvokkaat Lokki-valaisimet vaihdettiin.
– Yki Nummi suunnitteli 1950-luvulla Lokki-valaisimen, joka tunnetaan Lentävän lautasen nimelläkin. Työstään muotoilijana ja erityisesti muovimateriaalien uraauurtavasta käytöstä Nummi sai useita tunnustuksia, mm. kaksi kertaa Milanon triennaalin kultamitalin. Nummi oli yksi niistä muotoilijoista, jotka veivät suomalaisen muotoilun koko maailman tietoisuuteen jo 1950-luvulla. Joku oli Joutsassa lukiota rakennettaessa osannut hankkia aikansa moderneimmat valaisimet, totesi nimimerkki keskustelussa.
Paitsi kulttuuriarvoa on valaisimilla kirjoittajan mukaan myös rahallista arvoa. Nimimerkin mukaan pienikin vastaava valaisin maksaa antiikkimarkkinoilla noin 700 euroa.

Joutsan kunnan teknisenjohtajan Antero Korhosen mukaan remontin suunnittelussa oltiin kyllä tietoisia valaisimien luonteesta, mutta lopulta kuitenkin päädyttiin vaihtamaan valaisimet uusiin.
– Ulkonäöllisesti vanhat valaisimet olivat sopivat, mutta niistä ei olisi mitenkään saatu vaatimukset täyttävää valotehoa. Näin päädyttiin uusiin valaisimiin, jotka ovat yhtenäisiä seinille tulleiden valaisimien kanssa, kertoo Korhonen.

LUE LISÄÄ VIIKON 49 JOUTSAN SEUDUSTA