Kolmansia Joutopäiviään luotsanneelle festivaalipäällikkö Salme Ruuth-Perälälle jäi tämän vuoden juhlista hyvä mieli, vaikkakin hän olisi toivonut juhlille kävijöitä enemmän.
Joutorockiin myytiin tänä vuonna hieman keskimääräistä enemmän lippuja eli noin 1.250 kappaletta. Lauantai-illalle Ruuth-Perälä odotti isompaa väkimäärää, kun paikalla oli noin 1.300 lipun ostanutta.
– Myös parisuhdeseminaariin odotin isompaa väkimäärää. Paikalla oli noin sata henkeä. Sen sijaan lastenjuhla veti odotetusti noin 180 lipun ostanutta, kertoo Ruuth-Perälä.
Ruuth-Perälä jättää Joutopäivien festivaalipäällikön tehtävät ja juhlien tulevat vastuuhenkilöt ovat siis haussa. Ruuth-Perälä toivookin, että Joutsan kunnanhallitus pohtisi juhlien tulevaisuutta mahdollisimman pian.
– Tällä tavalla ei voi tehdä Joutopäiviä. On ihan mieletön työ vastata yksin kaikesta. Tällaiset juhlat vaativat enemmän resursseja ja rahaa, toteaa Ruuth-Perälä.
Sinänsä Ruuth-Perälä kertoo pitäneensä festivaalipäällikön tehtävästä. Hän on kuitenkin kokenut ikävänä sen, ettei paikkakunnalla nähdä Joutopäivien merkitystä.
– Joutopäivät on meidän ainut iso tapahtumamme, jonka kunta järjestää. Eikä Joutsassa ole muuta tapahtumaa vuoden aikana, mihin saataisiin näin paljon väkeä. Nyt pitäisi pohtia, mitä Joutopäiviltä halutaan. Sen jälkeen voidaan miettiä kuka sen toteuttaa ja mitä se maksaa. Joutopäivien vetäminen on vastuullinen tehtävä, jossa pitää olla tietyllä tavalla taiteellinenkin henkilö, mutta ennen kaikkea hyvä organisaattori.
Esimerkiksi museon esiintymislavaan pitäisi Ruuth-Perälän mielestä investoida. Nykyinen rakennelma ei vastaa tämän päivän yhtyeiden vaatimuksia.
Turuilta ja toreilta kuultuna tämän vuoden Joutopäivien kipupiste oli markkinakentän ja tivolin sijoittaminen erilleen toisistaan.
– Olisi ollut parempi, että tivoli ja markkinakenttä olisivat olleet yhdellä alueella, mutta nyt meillä oli pakon sanelema tilanne lukion remontin vuoksi. Moni myyjä piti kyllä urheilukenttääkin hyvänä alueena, mutta tivolin pitäisi olla samalla alueella. Tilan puoleenhan se mahtuisikin, mutta on liian painava urheilukentälle, pohtii Ruuth-Perälä.
Urheilupiireissä pohdittiin etukäteen, kestääkö jalkapallokenttä markkinakäytössä. Ruuth-Perälän mukaan asia selvitettiin etukäteen ja myös jälkikäteen on todettu, että kenttä kesti.