Joutsan Joutopäivien avajaispuheen pitänyt vuoden 1998 perinnemestari Niilo Kukkanen totesi, että olemme luoneet Suomeen yhteiskunnan, jossa suurin puute on omasta ajasta.
– Onneksi meillä on Joutopäivät, hetki aikaa yhdessä oloon, tilaisuus tavata tuttavia ja luoda uusia siteitä mielenkiintoisiin ihmisiin.
Kukkanen katsoi, että Joutoaika ei ole vetelehtimisistä, vaan henkistä latautumista, sielun ja ruumiin vireyttämistä.
– Osattiin sitä ennenkin, kun saatiin nauriit kuoppaan ja akat pirttiin. Iltapuhteilla syntyi tarinoita ja sananparsia. Tapaperinnettä siirrettiin nousevalle polvelle. Oli vapaata aikaa: kissaviikot ja kekrit. Myös suurimpina juhlapyhinä toimitettiin vain välttämättömät askareet.
Leivonmäkinen Kukkanen viittasi myös Joutsan ja Leivonmäen kuntaliitokseen. Hän uskoi, että kunnat yhdistävät voimansa myös kulttuurin vaalimisessa.
– Olemme seurustelleet jo vuosia. Seurustelu päättyy usein onnellisesti tai avioliittoon. Meidän seurustelumme päättyi avioliittoon. Kaikkien meidän tavoite on varmistaa liittomme kestävyys ja onnellisuus, tavoitteena seudun ihmisten hyvinvointi.
Kuntaliitoksen lähestyessä Joutopäivien avajaisten ohjelmaan oli pääosaan otettu muutenkin leivonmäkiset, sillä avajaisten musiikista vastasi Leivonmäen oma kansanmusiikkiyhtye Opeleekio.
Joutomies Hannu Piira saapui perinteisesti avajaisiin juhlan teemaan sopivalla tavalla eli tällä kertaa Haihatuksesta lainatulla tandem-pyörällä. Juhlien juontaja, rakkausvalmentaja Mia Halonen ei aivan lähtenyt Joutomiehen mukaan tandemajelulle, mutta kokeili kuitenkin tandemin istuinta.
– Mehän olemme tässä parina, mutta meillä ei ole suhdetta, totesi Joutomieskin.