Joutsan Mieskonmäessä kolmen villisian lauma herkutteli Haaran talon perunoilla juhannuksen alla tuhoten puolet perunapellosta. Juhannukseksi siat siirtyivät Sokurantien varteen Unto Lehtosen perunapeltoon syöden niin uudet kuin siemenperunatkin mylläten kahdessa yössä koko pellon pilalle. Lehtonen on yleensä saanut vuoden ruokaperunat siltä samalta alalta, miltä löytyvän sadon kolme villisikaa pisti viikonlopun aikana poskeensa.
Epäselvyyttä tekijöistä ei ole. Asiaa vahvistaa Jouni Flinkmanin 25.6. illalla pihastaan tekemä näköhavainto kolmesta erikokoisesta villisiasta. Flinkman kertoo ihmetelleensä että mitkä kumman eläimet ryskeellä metsästä peltoaukealle tulevat, kun ison karjun, oletettavasti naaraan ja vuoteisen sian porukka saapui näkösälle.
Tuhojen jäljet on käyty tutkimassa villisikajahdista kokemusta omaavan Teuvo Haapala, riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilö Eero Pylvänäisen ja toiminnanohjaaja Jyrki Ilmosen toimesta. Alueen metsästäjät eivät aloita jahtia näillä näkymillä, vaikka metsästys olisikin luvallista. Asia otetaan uuteen harkintaan, mikäli villisikatuhoja tulee lähialueen pelloille lisää.
– Villisikojen touhuja seurataan. Riistahoitoyhdistys kaipaa ilmoituksia villisikahavainnoista, toteaa toiminnanohjaaja Jyrki Ilmonen.
Riistanhoidonneuvoja Olli Kursula Keski-Suomen riistanhoitopiiristä kertoo, että Keski-Suomen alueelta tehdään vuosittain havaintoja luonnossa liikkuvista villisioista. Osa on peräisin itärajan takaa Venäjältä ja Kannaksen suunnasta, osa on taas tarhakarkulaisia.

LUE LISÄÄ VIIKON 27 JOUTSAN SEUDUSTA