Leivonmäen kunnanvaltuusto joutui maanantaina tekemään kylmien talousseikkojen pakottamana kovimman kaikista ratkaisuista. Valtuusto teki yksimielisesti periaatepäätöksen kuntaliitoksen toteuttamisesta. Mahdollinen yhdistymispäätös tehdään valtuuston taholta siten, että uusi kunta aloittaa toimintansa 1.1.2008 tai viimeistään 1.1.2009.
Esityslistan päätökseen on lisätty sana mahdollinen siksi, että valtuusto halusi jättää vielä takaportin siltä varalta, että jostain löytyy vielä rahaa. Tällaista lähdettä ei kuitenkaan ole näköpiirissä, ja käytännössä kyseeseen tulisi vain esimerkiksi miljoonaluokan testamenttilahjoitus.
Yhdistymisen suunta ei ole vielä selvillä. Se vaatii vielä kahden tärkeän aiheen selviämisen. Leivonmäen ja Toivakan selvitys kuntaliitoksesta valmistuu marraskuun puoliväliin. Joutsan ja Kangasniemen on myös tehtävä ensin päätökset kuntaparista.

Tähän tilanteeseen on johtanut talous. Leivonmäen kunnalle on kertynyt kattamatonta alijäämää noin miljoona euroa ja vuoden 2006 tilinpäätöksessä alijäämä kasvaa vielä noin 350.000 euroa. 2000-luvun alussa kunnan talouteen syntyi saamatta jääneistä yhteisöverotuloista ennätysmäisen suuri vaje, jota ei koskaan saatu kurottua umpeen.
– Vuodesta 2003 lähtien kunnan kassasta on puuttunut joko erittäin suuri summa rahaa tai sitten huomattava summa rahaa. Tuolloin vaje oli 700.000 euroa ja siitä lähtien joka vuosi 300.000-400.000 euroa, taustoitti kunnanjohtaja Merja Ristikangas valtuutettuja.
Kyseisinä vuosina kunta ei lähtenyt toimintojen voimakkaaseen supistamiseen, mikä olisi ehkä auttanut kassavajeeseen, mutta olisi myös johtanut kaikkien palvelujen alasajoon. Vuoden 2004 ennätysvaikean tilinpäätöksen jälkeen vajeen korjaaminen olisi esimerkiksi vaatinut joka ikisen kunnan työntekijän lomauttamisen puoleksi vuodeksi. Kunta kyllä vähensi henkilöstöä pehmeillä keinoilla eli ei palkannut ketään tilalle, mikäli työntekijä eläköityi tai lähti muualle. Tällä ei ollut kylliksi toivottavaa vaikutusta.
– Voimme valita siitä, että joko ajamme toiminnot alas ja pistämme henkilöstöä pois tai sitten yhdistämme rajat, kertoi Ristikangas.