Tammijärven lietemöykky poistetaan vedestä imuruoppauksen avulla. Luhangan tekninen johtaja Matti Pälvimäki on saanut järjestettyä Keski-Suomen ympäristökeskukselta kevyen lautan, jolla tarvittavat välineistöt lietepumppuineen saadaan purkuputken päähän.
– Järvessä oleva liete ruopataan lautalla olevalla lietepumpulla mantereelle, mistä se siirretään tankkiautolla Joutsan jätevedenpuhdistamolle puhdistettavaksi. Kustannuksia koko operaatiosta on nyrkkituntumalta arvioitu tulevan noin 5.000 euroa, kertoo Pälvimäki.

Paikalliset asukkaat ovat olleet hyvin kiinnostuneita tietämään lietemöykyn tarkemmasta koostumuksesta. Tietoa pitäisi olla luvassa vielä tällä viikolla, sillä terveyskuntayhtymän ympäristötarkastaja Jarmo Liukkonen kävi viikko sitten ottamasta möykystä näytteen. Näyte analysoidaan Jyväskylän yliopiston toimesta ja siitä tutkitaan 34 eri ainesosaa. Kunta on luvannut järjestää Tammijärven koululle heti tiedotustilaisuuden, kunhan kaikki tiedot ovat käytettävissä.
Liukkosella on mielenkiintoista kerrottavaa purkuputken päässä pohjassa lojuvasta saastakasasta, joka on pinnasta alle metrin syvyydessä.
– Kyseessä on kova pallura. Sen kuorta saattoi koputtaa. Sisältä löytyi pehmeää ainetta, ja näyte on otettu noin metrin verran palluran sisältä. Koskaan en ole tuollaiseen törmännyt enkä kuullut moisesta, selvittää Liukkonen.
Ympäristötarkastaja yhtyy aiemmin esitettyyn olettamukseen, jonka mukaan kyseessä olisi pitkän ajan kuluessa pikku hiljaa muodostunut ilmiö. Kertapäästöt jättävät nimittäin yleensä todistusaineistoksi kokonaisia puhdistamosta karanneita kökkösiä ja muuta jätettä. Tässä tapauksessa sellaisesta ei ole havaintoja.