Joutsan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä ei lähde ennakoimaan Joutsan ja Kangasniemen kuntapariyhteistyöstä syntyviä muutoksia. Mikäli kuntapariyhteistyö alkaa suunnitellulla tavalla vuoden 2008 alusta, Joutsan terveydenhuoltopalvelut siirtyvät Kangasniemen hoidettavaksi. Tällöin Joutsan, Leivonmäen ja Luhangan terveyskuntayhtymä ajettaisiin alas. Kuntaparin mukanaan tuomista muutoksista keskusteltiin viime keskiviikkona yhtymävaltuuston kokouksessa.
– Terveyskuntayhtymä toimii täysillä ja tekee myös kehittämistyötä siihen asti, kun sanotaan, että nyt on pantava pillit pussiin. Joutsan, Leivonmäen ja Luhangan hyvä yhteistyö voi mielestäni jatkua tulevaisuudessakin. Joutsan terveyskeskus on kuitenkin selkeästi lähin paikka myös leivonmäkisille ja luhankalaisille, painotti yhtymähallituksen joutsalainen puheenjohtaja Pentti Sukanen.
Sukanen toivoi muutenkin, että Leivonmäki ja Luhanka pysyisivät yhteistyössä Joutsan kanssa, koska tästä saadaan seudulle neuvotteluvoimaa, kun asioita sovitaan kangasniemeläisten kanssa.
Leivonmäkinen Pekka Hytönen katsoi, ettei kuntapariyhteistyöhön liity mitään dramatiikkaa. Hytösen mielestä nyt mennään seudun perusturvahankkeen linjoilla eteenpäin.
– Päätöksiä kuntapariyhteistyöstä tehdään Joutsassa ja Kangasniemellä elokuussa. Vielä ei kannata suunnitella, mitä sitten tehdään. Kuntayhtymähän tietysti purkautuu, jos yhteistyö toteutuu. Käsittääkseni Luhanka ja Leivonmäki voisivat olla mukana käytännön toiminnassa, kuten nykyään, arvioi Hytönen.
Joutsalainen Niilo Peltonen vakuutti, että Leivonmäkeä ja Luhankaa ei olla sulkemassa pois tulevaisuuden yhteistyöstä.
Muutenkin joutsalaispäättäjät halusivat panna jäitä hattuun kuntaparin suhteen: useissa puheenvuoroissa muistutettiin, että varsinaisia päätöksiä ei vielä ole tehty ja käytännön sopimukset hiotaan ruohonjuuritasolla vasta myöhemmin.