Luhanka ei lähde mukaan Joutsan kunnan ehdottamaan pikaiseen kuntaliitosselvitykseen. Luhangassa halutaan katsoa jo käynnissä olevien selvitysten tulokset ennen kuin otetaan kantaa mahdollisiin liitoksiin. Joutsa oli ehdottanut pikaista liitosselvitystä sekä Leivonmäelle että Luhangalle, jotta liitospäätös olisi saatu tehtyä maaliskuun loppuun mennessä. Valtion taholta on ilmoitettu, että tämän jälkeen päätettäville liitoksille on luvassa huomattavasti aiempaa vähemmän porkkanarahoja.
Luhangan kunnanhallitus päätti maanantaina, ettei kunta tässä vaiheessa osallistu kuntaliitoksen selvittämiseen Joutsan kanssa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Aulis Tammisto jätti päätökseen eriävän mielipiteensä. Tammiston mielestä liitosselvitys olisi pitänyt käynnistää.
Kunnanhallituksen enemmistön hyväksymän päätösesityksen tehnyt kunnanjohtaja Reijo Urtti muistuttaa, että erilaisia selvityksiä tehdään koko ajan: kunta- ja palvelurakenneuudistus menee eteenpäin, perusturvaa selvitetään ja Joutsalla, Leivonmäellä ja Kangasniemellä on menossa oma selvityksensä.
Urtti toteaa, että kuntaliitokset edellyttävät aina laajoja selvityksiä kaikkien kuntapalvelujen osalta. Hän pitää valtion toimia koko kuntauudistuksessa epäjohdonmukaisina: ilmoitetaan, että maaliskuun lopussa porkkanarahat leikataan ja samaan aikaan on käynnissä kuntauudistusselvitys, joka ulottuu pidemmälle.
Myös Leivonmäki on ilmoittanut, ettei se lähde mukaan pikaiseen liitosselvitykseen.