Joutsan Pommi on ottanut hiihtotiiminsä talouden tarkempaan seurantaan. Hiihtotiimi ja koko seura ovat organisoituneet uudelleen. Seuran syyskokous valitsi viime viikolla seuran puheenjohtajaksi Joutsan Hiihtoja jo usean vuoden ajan vetäneen Martti Räsäsen. Hiihtojaoston johtoon tulee Teuvo Kuitunen ja hiihtotiimin johdossa puolestaan on jo loppuvuoden ajan toiminut Pentti Kuurne.
Kaikkia edellä mainittuja tehtäviä aiemmin hoitanut Tapani Lahtinen vastaa jatkossa hiihtotiimin kilpailuttamistoiminnasta.
– Aiemmin yksi ihminen veti tiimiä, hiihtojaostoa ja koko seuraa. Nyt puheenjohtaja vastaa vain seuran toiminnasta ja muut henkilöt hoitavat tiimiä ja hiihtojaostoa, linjaa uusi puheenjohtaja Martti Räsänen.
Puheenjohtajavaihdoksen taustalla on tiimin ja seuran taloustilanne. Pääosin hiihtotiimin toiminnasta johtuen seura on tehnyt viime vuoden tilinpäätöksessä alijäämää reilut 50.000 euroa. Tämän vuoden kevätkaudella alijäämää on kertynyt reilut 70.000 euroa. Seura tosin teki vuonna 2003 ylijäämää yli 120.000 euroa, mutta tämä johtui suurimmalta osalta siitä, että seura joutui osakelunastuksessa myymään omistamiaan pörssiosakkeita ja näistä kertyi mittavat myyntivoitot.
Hiihtotiimi on koko olemassaolonsa aikana tehnyt nettona hieman yli 107.000 euroa tappiota. Vuonna 2002 hiihtotiimi teki voittoa 5.380 euroa. Vuonna 2003 tiimi pääsi plussalle peräti 12.041 euroa. Vuonna 2004 hiihtotiimin alijäämäksi kertyi 51.992 euroa. Kuluvan vuoden toukokuun lopun välitilinpäätös puolestaan osoittaa alijäämää 73.100 euroa.
Pommilla oli kirjanpidon mukaan viime vuoden lopussa rahoja ja pankkisaamisia yli 116.000 euroa ja koko taseen loppusumma oli reilut 155.000 euroa. Tase ei edes kerro koko totuutta. Seuralla on edelleen osakesalkku, joka on todennäköisesti taseessa aliarvostettu, joten mitenkään konkurssikypsä seura Pommi ei ole. Rahanmenon vauhti ja sisään tulevan rahan vähäisyys aiheuttivat kuitenkin sen, että hiihtotiimin talous haluttiin ottaa tarkempaan selvittelyyn.
– Johtokunta ei ole antanut valtuuksia tällaisille summille. Korostan, että mitään rikosepäilyjä tähän ei liity, mutta ylilyöntejä rahankäytössä on ollut. Tällaisena tilanne ei voi jatkua, vaan nyt on vedettävä suitset tiukalle, sanoo Martti Räsänen.
Räsänen kuitenkin korostaa, että hiihtotiimi on tärkeä osa seuran toimintaa.
– Hiihtotiimin sponsorihankintaan on nyt panostettu. Olisi hiihtäjienkin kannalta tärkeää rauhoittaa tilanne, jotta on mahdollisuus keskittyä olympialaisiin. Ensimmäinen koitoshan ovat vuoden vaihteessa SM-viestit, sanoo Räsänen.
Seuran varapuheenjohtaja Pentti Kuurne muistuttaa, että kaikki rahat on viimeistä senttiä myöten käytetty urheilijoiden ja hiihtämisen hyväksi. Lisäksi Tapani Lahtinen ja muut hiihtotiimin taustavoimat ovat toimineet korvauksetta ja käyttäneet runsaasti omiakin rahojaan tiimin toimintaan.
– Suurin ongelma on ollut se, että henkilösuhteet ovat tulehtuneet ja on tehty yksin sellaisia päätöksiä, jotka olisi pitänyt hyväksyttää johtokunnalla, arvioi Kuurne.
Hiihtotiimin sponsorihankintaa hoitaa tällä hetkellä työhön erikoistunut ammattifirma. Rahakkaita sponsorisopimuksia seura kaipaakin, sillä Pentti Kuurneen arvion mukaan hiihtotiimin pyörittäminen maksaa kaudessa noin 150.000 – 200.000 euroa. Jokaisella hiihtäjällä on seuran kanssa oma sopimuksensa, jonka mukaisen summan seura maksaa hiihtäjälle. Rahat eivät tule palkkioina, vaan niitä maksetaan valmennus- ja kilpailukuluista kertyneiden kuittien mukaan.
Joutsan Pommi on hiihtotiimin toiminnan innoittamana tehnyt muutenkin isoja hankkeita: seura osti hankerahoituksella latukoneen, jota vuokrataan Joutsan kunnalle. Lisäksi hankerahoituksella tehdään vuoden loppuun mennessä latu-urat Angesselästä ratakeskukseen, jonka läheisyyteen nousee myös hirsinen taukotupa.