Joutsan kunta on nykypäivänä aika eriskummallisessa taloustilanteessa: kunta saa kiitellä valtion toimia tulojensa kasvusta. Valtion uusi syrjäisyyslisä tuo kunnalle nettolisäystä valtionosuuksiin vajaat 700.000 euroa. Verotulojen on arvioitu kasvavan noin 270.000 euroa. Joutsan kunnanhallitus hyväksyi valtuustolle menevän budjettiesityksen tiistaina.
Joutsa saa syrjäisyyslisää korotettuna valtionosuutena, koska kuntakeskus sijaitsee yli 60 kilometrin päässä isommasta kaupungista.
– Kyllähän tämä valtionosuusuudistus poisti stressiä. Ilman sitä olisi ollut aikamoinen vääntäminen. Olisimme olleet samassa tilanteessa kuin moni muu kunta, kommentoi Joutsan talousjohtaja Pekka Takala.
Joutsan ensi vuoden budjettiesityksen käyttömenot ovat noin 16,46 miljoonaa euroa, missä on kasvua kuluvan vuoden budjettiin lähes 450.000 euroa. Hyvän tulokehityksen ansiosta talousarvion vuosikate on 342.000 euroa plussalla. Poistojen jälkeen tilikauden tuloksen arvioidaan jäävän reilut 100.000 euroa miinukselle. Kuluvan vuoden talousarviossa tulos on 547.000 euroa miinuksella, mutta toteutumaksi näyttää tulevan plus miinus nolla.