Leivonmäki on alkanut rustata seuraavan vuoden talousarviota selkä seinää vasten. Tilinpäätösennuste tälle vuodelle näyttää olennaisesti arvioitua heikommalta. Menot ovat nousseet sosiaali- ja terveystoimen osalta niin paljon, että kunnan muilta toimialoilta ei ole mahdollista säästää vaadittavaa 400.000 euron summaa vuodessa. Kunnanhallitus käsitteli maanantaina budjetin laadinnan reunaehtoja. Lautakunnat kokoontuvat viikolla 41 ja taloustoimikunta valmistelee oman esityksenä alijäämien kattamisesta. Hallitus käsittelee 31.10. talousarvioehdotusta ja alustavaa palvelustrategiaa.
– Tosiasiat täytyy tunnustaa. Meidän on pakko tinkiä henkilöstökuluista ja palvelutasosta. Olemme nyt samassa tilanteessa kuin Luhanka muutama vuosi sitten, kertoo kunnanjohtaja Merja Ristikangas.
Reunaehdoissa on monia tekijöitä. Käytännössä henkilöstömenoissa aiotaan säästää kaikin keinoin 170.000 euroa. Laskennallisesti tämä tarkoittaa koko henkilöstön lomauttamista kahden kuukauden ajaksi. Vuosien 2006-2008 aikana toimintoja pyritään yhdistämään mahdollisimman paljon naapurikuntien kanssa. Sivistystoimen järjestäminen yhdessä Toivakan kanssa tulee keskusteluun mukaan. Myös palvelutaso muuttunee sikäli, että kouluverkon supistaminen tulee harkittavaksi. Ristikangas väläytti jopa Rutalahden koulun lakkauttamista.
Muiksi reunaehdoiksi mainittiin, että kunnallisveroa tulisi nostaa puolella yksiköllä 19,5 prosenttiin. Tästä tulisi verotuloja lisää 50.000 euroa. Todellinen tarve on peräti viisi prosenttia. Valtionosuudet laskevat ennakkotiedon mukaan 60.000 euroa. Maksuja täytyisi korottaa ja luopua vesimaksujen subventoimisesta. Kustannusvaikutus tästä on 50.000 euroa.