Joutsan kunnanvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kunnalle kouluverkkosuunnitelman, jossa valmistaudutaan Pynnölän ja Pappisen koulujen lakkauttamiseen ensi syksynä. Valtuusto hyväksyi myös ensi vuoden budjetin, jossa ei ole varattu rahaa kyseisten koulujen syyslukukauden toimintaan. Varsinaiset koulujen lakkautuspäätökset tulevat ilmeisesti vielä keväällä tehtäviksi.
Päätös syntyi kahden äänestyksen ja neuvottelutauon jälkeen. Keskustan pappislainen valtuutettu Veikko Sakomaa esitti, että Pappisen koulua ei lakkauteta vuonna 2005. Demariryhmän Reijo Hamina puolestaan esitti, että Pappisen oppilaita ei osoitettaisi Angesselkään, kuten kouluverkkosuunnitelmassa esitetään, vaan Pohvinrinteelle.
– En hyväksy sitä, että näin tekohengitetään Angesselän koulua, sanoi Hamina.
Angesselän koulu oli muutenkin Haminan lakkautuslistalla, sillä ennen neuvottelutaukoa hän esitti, että järjestyksessä ensimmäisenä lopetettaisiin Angesselän koulu ja kaksi muuta vasta sen jälkeen.
Hamina kertoi myös valtion edustajien lähteneen siitä, että Joutsan tulisi lakkauttaa kolme kyläkoulua, jotta kunnalle voitaisiin myöntää harkinnanvaraista avustusta.
Myös keskustan Pentti Sukanen kannatti demarien ehdotusta, johon sisältyi myös 18 oppilaan vähimmäisraja sekä lakkautusuhan alaisten koulujen investoinneista luopuminen.
Sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja keskustan valtuutettu Martti Kuitunen totesi, että sivistyslautakunnan esityksen tarkoituksena on nimenomaan säästää kunnassa kaksi kyläkoulua: Mieskonmäki ja Angesselkä.
Ainakin osa Pappisen koulun oppilaiden vanhemmista on ilmoittanut siirtävänsä lapsensa Tammijärven koululle, mikäli Pappisen koulu lakkautetaan.
Ensimmäisessä äänestyksessä Sakomaan esitys hävisi demarien esitykselle äänin 6-13 (8 tyhjää). Tämän jälkeen vastakkain olivat demarien esitys sekä kunnanhallituksen esitys, joka voitti äänin 16-9 (2 tyhjää).
Koulupäätöksen jälkimaininkeja tuntui vielä kunnan budjettia käsiteltäessä. Keskustan Terttu Hentinen esitti, että kunnan investointisuunnitelmasta poistetaan vuosilta 2006–2009 Pappisen, Pynnölän ja Angesselän kouluille esitetyt investointivarat. Äänestyksessä määrärahojen poisto voitti kunnanhallituksen alkuperäisen esityksen äänin 17-6 (4 tyhjää). Kunnanhallituksen investointisuunnitelman kannalla olivat vain kokoomuksen valtuutetut.
Investointisuunnitelmasta siis poistettiin myös Angesselän koulun investointirahat, vaikka koulu hyväksytyn kouluverkkosuunnitelman mukaan pyritään säilyttämään. Vuosia eteenpäin katsova investointisuunnitelma tosin ei ole niin sitova kuin vuosittainen talousarvio. Angesselkään oli alkuperäisessä suunnitelmassa varattu vuosille 2006–2007 64.600 euroa muun muassa sisätilojen saneeraukseen ja ulkoseinien korjaukseen.