Vuoden 2005 maaliskuusta alkaen potilaan on päästävä kiireettömään hoitoon viimeistään kolmessa arkipäivässä terveyskeskukseen tai sairaalaan.
Johtava hoitaja Jorma Lukkarinen kertoo, että Joutsan seudun terveyskuntayhtymässä tarkastetaan hoitotakuun vuoksi lääkärien ja hoitajien välistä työnjakoa. Asiantuntijasairaanhoitajien työpanosta hyödynnetään tyypillisimmillään haavahoidossa, sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksessa, diabetespotilaan ohjauksessa sekä kroonisten potilasryhmien parissa.
– Tämä on lähinnä sisäistä työnjakoa, että kuka ohjataan lääkärille ja kuka hoitajille. Hoitajat voivat aina kysyä tarvittaessa neuvoa joko kollegalta tai lääkäriltä. Asiakas pääsee sitä ehdottomasti halutessaan kuitenkin aina lääkärin puheille, kertoo Lukkarinen.
Hoitotakuun käyttöönotto vaatii lisäresursseja. Siksi avoterveydenhuollon täyttämättä ollut osastonhoitajan virka muutetaan sairaanhoitajan toimeksi maaliskuusta 2005 alkaen.