Kesän säät eivät ole suosineet turvetuotantoa. Vapon Leivonmäen turvesoiden tuotantotavoite tälle vuodelle oli 300.000 kuutiota jyrsinpolttoturvetta. Tästä tavoitteesta puuttuu 150.000 kuutiota.
Tuotantovastaava Juha Kinnunen Leivonmäen Haapasuolta kertoo, että hyvänä vuonna tässä vaiheessa syksyä pitäisi tuotantomäärästä olla kasassa jo 80 prosenttia.
– Koko kesänä ei ole ollut kunnollista säätä turpeennoston kannalta. Alkukesäkin oli sateinen ja esimerkiksi heinäkuussa olleet ennätyssateet pysäyttivät tuotannon kahdeksi viikoksi, harmittelee Kinnunen.
Leivonmäen jyrsinpolttoturve on mennyt käytännössä kokonaan Jyväskylään Rauhalahden voimalaitokselle. Vapo joutuukin nyt käyttämään varmuusvarastojaan, jotta sovitut toimitusmäärät pystytään täyttämään. Tämä merkitsee sitä, että tulevana kesänä pitäisi pystyä normaalien toimitusten lisäksi täyttämään vajenneita varmuusvarastojakin.
Turpeennostajan toukokuun alussa alkanut vuosi alkaa näihin aikoihin olla lopuillaan. Kausi päättyy viimeistään syyskuun alkupuolilla. Jo nyt turpeennostoa haittaa yökaste.
– Seuraavan tuotantokauden tavoitteet tulevat olemaan haasteellisia, kommentoi Kinnunen.
Huonosti sujunut kesä näkyy suoraan myös urakoitsijoiden lompakossa. Tili on suorassa suhteessa nostetun turpeen määrään. Kolmella pääurakoitsijalla on töissä parhaimmillaan 30 traktoria ja kuljettajaa.
Vapo nostaa turvetta Leivonmäellä Haapasuolla, Kailasuolla, Höystösensuolla, Pihlassuolla, Havusuolla ja Jokipolvensuolla.