Joutsan kunta purkaa 1990-luvulla kertynyttä investointipainetta. Kirjaston lisäksi kunnan pussia verottavat ensi vuonna liikuntahallin suunnittelu sekä jätevedenpuhdistamon uusiminen. Yhteensä kunnan ensi vuoden budjettiesityksessä investoidaan nettona 1,48 miljoonaa euroa ja vuoden 2005 suunnitelmassa peräti 3,17 miljoonaa euroa. Vuonna 2005 on tarkoitus aloittaa muun muassa Koulumäen koulutilojen monivuotinen saneeraushanke ja rakentaa urheilukentän viereen liikuntasali, jonka kustannusarvio on nettona noin 1,36 miljoonaa euroa.
Kova investointiohjelma tuntuu myös kunnan velkamäärässä. Kun lainaa on tämän vuoden lopussa arviolta 5,7 miljoonaa euroa, nousee velkamäärä ensi vuonna 7,1 miljoonaan ja vuonna 2005 lähelle kymmentä miljoonaa euroa.
Mikäli kunta aikoo muutaman vuoden tähtäimellä kattaa alijäämän, sen olisi nostettava kuntalaisten tuloveroprosenttia lähivuosina jopa kahdella prosenttiyksiköllä. Paineet veronkorotuksiin on kirjattu myös taloussuunnitelmaan, joka tulee valtuuston hyväksyttäväksi 15.12.
Suurten investointien vuoksi budjetista on karsittu pienempiä hankkeita odottamaan parempaa ajankohtaa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Anja Järvisen linjauksen mukaan kunta pyrkii investoinneilla positiiviseen riskinottoon.
– Kyllä kunnankin pitää uskoa tulevaisuuteen, kun yksityisetkin tahot investoivat Joutsaan, totesi puolestaan ensi vuoden budjettia esitellyt kunnanjohtaja Hannu Pulkkinen viitaten tänä vuonna tehtyihin suuriin market-investointeihin.